Wednesday, July 24, 2024
FER Fruity Loops


Iskanje zaposlitve v Sloveniji

Mreženje V izzivov polnem poslovnem okolju je najboljši nasvet za iskalce zaposlitve ta, da uporabite vsa poznanstva in prijateljstva, uporabite…

By admin , in Posel , at 16 maja, 2020


Mreženje

V izzivov polnem poslovnem okolju je najboljši nasvet za iskalce zaposlitve ta, da uporabite vsa poznanstva in prijateljstva, uporabite networking oz. mreženje. Z manjšo ponudbo delovnih mest in z vse večjo konkurenčnostjo za prosta delovna mesta je pomembno, da se lotite vseh možnih načinov. V medsebojnih odnosih s kolegi iz svoje stroke boste verjetno izvedeli za prosta delovna mesta še preden so objavljena in že boste v prednosti.

Klicanje podjetij

Naslednji nasvet, ki se ga premalo ljudi loti, je aktivno klicanje podjetij. Če mogoče veste, da podjetje potrebuje delavce ali pa bo v bližnji prihodnosti zaposlovalo, ne odlašajte. Vzemite telefon v roko in pokličite kadrovsko službo v to podjetje. Verjetno bo potrebno malo potrpljenja, da boste stopili v kontakt z osebo, ki je odgovorna za zaposlovanje, vendar vas to utegne nagraditi z razgovorom za službo. Če ste mogoče od svojih kolegov slišali, da je neko podjetje pridobilo nov posel, in da bo potrebno novo zaposlovanje, pokličite vodjo projekta in prosite za zaposlitveni razgovor.

Bodite aktivni in organizirani

Ko ste pri iskanju zaposlitve aktivni, je zelo pomembno, da ostanete organizirani. Pomembno je, da sledite svojim prošnjam za zaposlitev. Shranite oglas na katerega ste se prijavili, svojo prošnjo in življenjepis, ki ste ga posredovali, napravite si zapiske o podjetju, shranite ime kontaktne osebe. To je pomembno takrat, ko boste dobili klic od podjetja za zaposlitveni razgovor in pa predvsem za namen mreženja. Zelo pomembno je tudi, da naredite »follow up« po intervjuju. Čeprav ste izpadli za zaposlitev na določeno delovno mesto, vas to, da opozorite delodajalca na svoje izkušnje in sposobnosti, lahko pripelje do drugega delovnega mesta v podjetju ali pa vas priporočajo drugemu.

Pripravite se na razgovor

Raziskava in priprava sta ključni besedi, ko iščete zaposlitev. Ne pojdite na zaposlitveni razgovor nepripravljeni in brez vedenja osnovnih podatkov o podjetju. Raziščite s čim se podjetje ukvarja, kakšne proizvode proizvaja in si pripravite kakšno vprašanje v zvezi s tem. To bo kadroviku na razgovoru dalo vedeti, da se zanimate za dejavnost in da že iščete poti, kako bi pripomogli k razvoju podjetja. Veliko podjetij ima spletne strani, ki vam lahko postrežejo z mnogo podatki. Več kot veste o podjetju, bolje lahko uporabite svoje izkušnje in jih povežete z delom, ki bi ga opravljali.

Če boste uporabili nekaj od teh nasvetov in če boste pri iskanju službe pozitivni, potem ste lahko prepričani, da vam bo uspelo.

SHARE TH