Wednesday, July 24, 2024
FER Fruity Loops


Moški hormoni

Za moško plodnost je ključnega pomena razvoj normalnih, zrelih semenčic. Tvorbo semenčic primarno uravnavata dva hormona: FSH: je odgovoren za…

By admin , in Zdravje , at 16 maja, 2020


Za moško plodnost je ključnega pomena razvoj normalnih, zrelih semenčic.

Tvorbo semenčic primarno uravnavata dva hormona:

  • FSH: je odgovoren za spodbujanje nastanka semenčic v testisih
  • LH: spodbuja tvorbo moškega spolnega hormona testosterona

Pod vplivom testosterona in drugih hormonov, se nezrele celice semenčic prek različnih stopenj končno razvijejo v zrele semenčice, ki jih imenujemo spermatozoa. Spermatozoa nato prehajajo skozi epididimis, kjer po 18 do 24 urah pridobijo motiliteto ali gibljivost. Na koncu potujejo zrele semenčice skozi semenovod in se uskladiščijo v semenjaku do ejakulacije (izliva semena). Celoten proces traja približno 72 dni.

Ko moški ejakulira, se semenčice iz semenskih veziklov pomešajo z gosto tekočino iz prostate in drugih žlez, ter nastane semenska tekočina. Če je semenska tekočina v nožnici, potuje skozi maternični vrat v maternico in lahko oplodi jajčece.

Moški tvorijo semenčice iz zarodnih celic v testisih v odrasli dobi. Nastajanje semenčic nadzorujejo različni hormoni, vključno z FSH in LH (glejte sliko 2). LH spodbuja specializirane Leydigove celice v testisih, da izločajo moški spolni hormon testosteron. FSH pa v povezavi s testosteronom spodbuja seminiferne tubule, da tvorijo zrele semenčice (glejte sliko 3). Celoten proces nastajanja semenčic (spermatogeneza) traja približno 72 dni.

Semenčice so visoko specializirane celice in so sestavljene iz dveh osnovnih delov: glave, ki jo tvori akrosom in repka, ki omogoča gibanje. Akrosom obdaja jedro z genetskim materialom. Vsebuje lizosomski encim, ki olajša vdor spermijevega jedra v jajčno celico. (glejte sliko 5).

Vendar pa je tvorba semenčic občutljiv proces. Za dnevno tvorbo nekaj sto milijonov zrelih semenčic je potrebno več kot osemkrat toliko zarodnih celic in samo del teh semenčic ima sposobnost oploditve.

Semenčice lahko preživijo v genitalnem traktu do 48 ur ali več. Najhitrejše semenčice bodo napredovale skozi meternico do jajcevoda in prve prispele do jajčeca. Oploditev poteka v jajcevodu. Samo nekaj sto semenčic uspe doseči jajčece. Po zlitju ene semenčice z jajčecem, se prične celična delitev. Šest do sedem dni po ovulaciji se vgnezdi zarodek (embrij) v maternico (glejte sliko 4).

Oploditev je odvisna od zelo kompleksnega zaporedja mehanizmov, tako da je osupljivo, da sploh kdaj uspe. Vendar pa vzrok za neuspelo oploditev ne izvira vedno iz stika med jajčecem in semenčico. Težave lahko nastopijo že mnogo pred tem.