Wednesday, May 22, 2024
FER Fruity Loops


Vse o hrenu – Hren kot zdravilo in zdravilni učinki

Poznamo ga kot rahlo pekočo začimbo. Značilno zanjo je, da iz jedi, kateri jo dodamo, izvabi še večje razkošje in…

By admin , in Kulinarika , at 16 maja, 2020


Poznamo ga kot rahlo pekočo začimbo. Značilno zanjo je, da iz jedi, kateri jo dodamo, izvabi še večje razkošje in harmonijo okusov.

Ko boste ob veliki noči uživali v tradicionalnih kulinaričnih dobrotah, pomislite na hren in na vse njegove dobre lastnosti. Hren je stara začimbna rastlina, na katero so prisegali že naši daljni predniki. Izvira iz vzhodne in severovzhodne Evrope in so ga prvotno gojili v zdravilne namene. Mnogi ga označujejo tudi kot staro domače poživilo. Zdravilni del hrena predstavlja predvsem korenasta korenika, polna eteričnih olj in gorčičnega olja. V 100 gramih hrena je tako 128 mg gorčičnega olja, ki deluje antibiotično, uničuje bakterije in glive.

Kulinarična posebnost

Danes vse bolj v ospredje prihajajo kulinarične posebnosti. Pogosto k mesnim jedem kot poseben dodatek dodamo hren. Uporabimo ga lahko zelo enostavno. Naribamo njegovo korenino in mu dodamo različne omake (majonezo, kislo smetano), jabolka, trdo kuhano jajce, peteršilj, limono, govejo juho ali dobro naribano rdečo peso.

V Drogi vam ponujamo že pripravljen hren z jabolki Maestro. Posebnost tega novega okusa je tudi nova embalaža – najdete ga v tubi. Je izredno priročna, enostavno prenosljiva in primerna tako za uporabo v domači kuhinji kot tudi na piknikih in izletih v naravi.

Hren kot zdravilo in zdravilni učinki

Prednost hrena je tudi v tem, da vsebuje veliko vitamina C (v 100 g suhe snovi vsebuje 100 mg vitamina C), kalija, kalcija ter vitamina PP in veliko raznih mineralnih soli. Navaden hren Maestro, ki ga na policah v trgovini ravno tako najdete v tubi, odlikujejo kakovostne sestavine hrena, alkoholnega kisa, rastlinskega olja, mlečne beljakovine, pšenične vlaknine, citronska kislina in gostila. Tudi Maestro hren z jabolki ravno tako vsebuje vse pozitivne lastnosti, učinke in sestavine navadnega hrena, vendar so mu dodani še jabolčni kis in jabolka, ki mu pričarajo prijetno sladek okus.

Skozi vse leto

Seveda ni nujno, da ob Maestro hrenu uživate samo ob veliki noči. Naj postane vaš spremljevalec v kuhinji skozi vse leto. Lahko ga uporabite kot dodatek k različnim jedem ali kot dekoracijo ob mesnih narezkih. Pestrost in bogatost vaših jedi bo zaživela še ob tako preprosti hrani in pogrinjku. Naj vam ponudimo nekaj nasvetov:

  • – nariban sveži hren ali Maestro hren ponudimo k hrenovkam, kuhanim klobasam, kuhani govedini, šunkam, mesnim narezkom;
  • – hrenova omaka sodi h kuhani govedini, rostbifu, h kuhanim jajcem;
  • – kombinacije naribanega hrena z jabolki ali smetano pa se priležejo raznim narezkom;
  • – košček sveže korenine dajemo v kumarice, ko jih kisamo;
  • – zaradi močnega okusa uporabljamo hren samo v kombinacji z osnovnimi začimbami.